Иван Шопов

 

Българският музикант, продуцент и художник Иван Шопов (също познат като Cooh, Balkansky, Ghost303) е представял своята музика и изкуство в Европа, Южна Америка, САЩ, Азия, Русия, Австралия и Нова Зеландия. Издавайки множество си проекти за едни от най-големите международни музикални компании, музиката му достига по целия свят. Широкият му интерес към електронния музикален свят доведе до различни проекти в стиловете техно, drum and bass, idm, джаз, ambient, рок и класическа музика. Това, което го отличава, е способността му да смесва традиционния български фолклор с електронната музика и джаз, което му помага да създаде мост между миналото и настоящото поколение. Зад гърба му има три албума в сътрудничество с музикалния виртуоз Теодосий Спасов и един албум с народните певици от Авигея, който привлече интереса на младата и зряла публика. Той също така е и търсен композитор за съвременни танцови и театрални продукции, както и композитор и саунд дизайнер за късометражни филми и интерактивни инсталации.

 
 

Иван Шопов създава музика за дванадесет представления на Дерида Денс, като едната от тях печели наградата на ИКАР през 2017 г.

През 2018 г. е поканен от TED x Youth в София да говори на тема "Превод на традиции", където изпълнява музика на сцената с Авигея.

От 2015 г. свири на живо със своя модулен синтезатор и през 2017 г. започва серия от аудио-визуални изпълнения на живо заедно с визуалния артист Лора Желязкова.

Има бакалавърска степен по графика и печат в Националната художествена академия в София и има 8 самостоятелни изложби в България и чужбина.

Работи като crashologist и beta tester за Ableton Live от 2012 година.

Има над 30 семинара и майсторски класове за Ableton Live и модулни синтезатори.

От 2016 г. преподава аналогов и дигитален саунд дизайн в Националната художествена академия в София.

До тази дата той има над 100 винилови плочи и общо над 300 издани композиции.

 

https://www.ivanshopov.com/