STELARC

 

STELARC е пърформанс артист от кипърски произход, който живее и работи в Австралия. Основни елементи в неговото творчество са изследванията на вътрешното и външното, на телесната материя. В много от произведенията си творецът използва собственото си тяло като художествен инструмент. 

В пърформансите си STELARC съчетава медицински инструменти, протези, роботизирани устройства, системи за виртуална реалност, Интернет и биотехнологии, за да изучава алтернативните интерфейси, свързани с движението на тялото като експериментира с алтернативни анатомични архитектури и екзоскелети.

Едни от най-разпознаваемите му творби са Third Hand, Stomach Sculpture, Exoskeleton, a 6-legged walking robot, Fractal Flesh, Ping Body, Parasite. Един от скорошните му пърформанси е ReWired / ReMixed. През последните години най-известен е проектът му Ear on Arm, който публиката на DA Fest [7] също ще може да види по време на срещите с твореца.

През 1996 г. става почетен професор в "Изкуство и роботика" в университета Карнеги Мелън, а през 2002 г. е удостоен с титлата почетен доктор по Право от университета в Монаш. През 2010 г. получава наградата Ars Electronica Hybrid Arts Prize. През 2015 г. е носител на наградата на Съвета на Австралия за иновтивни експериментални изкуства. През 2016 г. е удостоен с почетен доктор на Йонийския университет, Корфу. Неговите произведения са представени от Scott Livesey Galleries, Мелбърн.

 

Stelarc, StickMan / miniStickMan

www.stelarc.org