Христина Чанева е родена през 1987г. в Бургас. Средно образование завършва в Национална художествена гимназия по пластични изкуства и дизайн „ Акад. Дечко Узунов”, Казанлък. През 2010г. завършва специалност „Стенопис” в Великотърновски университет „  Св.св. Кирил и Методий”. В този период реализира втора самостоятелна изложба „Зараждане”, на територията на родния си град и няколко стенописни проекта, един от които проект за мозайка „Time”в 5-ти корпус на ВТУ , Велико Търново

През 2010г. е доброволец е във второто издание на Digital Art Fest и бъдещ студент на Националната Художествена Академия, където по късно получава магистърската си степен в специалност „Дигитални изкуства” .

 

The Cast, 7', 2019, България

„The Cast” е нов поглед над това как ни влиаят мас медиите. Медиите , които показват обективни новини и факти, които преекспонират или прикриват такива, изграждат калъп от визуална информация, която понякога задушава  и замъглява собствените ни възприятия и светоглед.

Видеото показва натрупването на актуални, фрапантни или наболяли теми сред обществените медии, под формата на „видео папие маше”.

Зарязаващи със стремеж към красота и сексапил реклами, интервюта с хора и същества от други светове, подложили се на пластични интервенции, войната в близкия изток, внушителни откъси от детски популярни филми и други кадри се събират да напластят информация, но и въпроси. Има ли съвършенство в общото разбиране за красота и морал? Изкуствен или изкуство е стремежа към крайните цели? Истина или заблуда са те? Истината в общественото и общоприетото ли е или дълбоко и лично в нас, зад калъпа? Калъпът, напомня леко за нашите страхове... и за това как да се освободим от тях също така с лекота...