Жан-Мишел Роланд е френски художник, роден през 1972 г.

Дълго време музикант и художник, той обединява двете си страсти - звукът и образът - в дигиталните изкуства от 2010 г. Чрез видео арт, генеративно изкуство, аудиовизуални изпълнения и интерактивни инсталации той поставя под въпрос темпоралността, истинското четвърто измерение, присъщи на движещия се образ, както и двойствеността между двата му любими медиума -  звука и визуалното.

Неговото изследване се ръководи от желанието да разкрием природата на нашата сетивна среда и да я изкривим,  да дадем нови реалности в света около нас.

Творбите му, винаги много експериментални, са отражение на понякога неочаквания вътрешен свят на техния автор. Те са обект на разпространение в чужбина. Няколко са наградени за своята оригиналност от Digital Graffiti в Маями (САЩ), Multimatograf (Русия), dokumentART (Германия и Полша), Университета на Северна Каролина (САЩ), Festival do Minuto (Бразилия), Artaq (Франция) и Международният преглед на видео арт (Полша).

 

Следи: Птици, 1 ', 2018, Франция

 

През ноември в Марсилия скорците се събират на кран преди голямото си заминаване за Африка. Фотографската следа, изгубена с филма, е преоткрита тук, за да покаже полета на птиците в нов аспект. Дали свободата им на движение завинаги ще остане далечна мечта за човечеството?

 

La Roue, 2 '32 ", 2018, Франция

 

"La Roue" е тайм лапс, изграден от от 160 фотографии, направени в рамките на десет дни. Компютърната обработка, прилагана към последователните изображения, прозрачността остава важна характеристика и по този начин придава на пресъздадения пейзаж пост-импресионистична естетика.

През нощта смущаващ звук придружава появата на оформящи се импресионистични петна,  интригуващи са. Бавно тези разпръснати елементи се събират върху затъмнен пейзаж. Човекът отсъства от пейзажа, но неговата дейност е повдигната в небето, където се появяват вертикални пръти: изгражда се колело. Зората идва към своя край и гигантската архитектура на въртележка се разкрива в своята превъзходна здравина, рисувайки в пространството графика в стил Dufy.

 

http://franetjim.free.fr