The Left Hand, Stakra, As if the Color

3 x видео арт

Сара Бонавентура

 

 

Лявата ръка на тъмнината, видео, 2017

„Светлината е лявата ръка на тъмнината, а тъмнината - дясната ръка на светлината. 

Две са едно, животът и смъртта… като ръцете, съединени заедно.”

Урсула К. Льо Гуин, „Лявата ръка на мрака“

Това е упражнение за рисуване, което записва в реално време лявата ми ръка на бяла хартия. Дясната ръка не държи молив, а по-скоро настройва копчета и лепенки на осцилатори, на Jones Raster Scan, подобно на Rutt Etra Scan Processor, но единствено по рода си, създадено от Дейв Джоунс за Сара Хорнбахер и захранван от Signal Culture. Изглежда лесно, но не е толкова удобно, по-скоро е процес на протезиране, при който позната част от тялото става извънземна, засмукана от тайнствения вихър на машините, в който ние вярваме, че виждаме поглед на творението, когато двата показалеца се докосват един до друг, но триангулацията завършва със смущаващо единство. На мандарин: 孤掌难鸣 означава нещо като „Трудно е да ръкопляскате само с една ръка“. 

Саундтрак: Handplant, от EVEN от неговия албум Oh Cruel Science, на лейбъла Enklave

 
 

Така както цвета…, видео, 10 мин., 2017

Триптих версия на хореография, изпълнена от Анамария Аймоне, обработена с аналогови синтезатори по време на резиденция в Signal Culture, Owego, NY (САЩ). Видеото представя тяло, което е утроено и поставено в система, зависима от външни условия. Възприятието на хореографското действие се променя, когато цветът се сменя. „Това е многообразие, което се изменя и обяснява, и от нас зависи, както и от нашата способност да го схванем и да се опитаме да го обясним“ (Deleuze). Саундтрак от Катерина Барбиери.

 

 
 

Stakra, видео, 4:50, 2017

Това е мистично и халюцинаторно пътуване на предмет, все още не съблазнен напълно от машините; но заплетен в предизвикателната им система, той излъчва динамика, докато се бори за самоопределение. Загуба, разпадане, разцепване, изчезване и нулиране. Намиране на баланс между тях. Изпълнителката е Annamaria Ajmone. Саундтрак от Von Tesla. Хореография, обработена с аналогови синтезатори и вобулатор, модифициран монитор, известен като Paik Raster Manipulation Unit, в Signal Culture, Owego, NY (САЩ).