Даниела Николчова 

 

Даниела Николчова (България) е сценичен и екранен дизайнер, живописец, дигитален и визуален артист.

От 2004 до 2009г. изучава "Живопис" в Националното Училище за Изящни Изкуства "Илия Петров" в гр. София.

 След дипломирането си е приета в НАТФИЗ "Кр.Сарафов",  където от 2009 до 2014г. е част от класа по „Сценичен и екранен дизайн“.

През 2017г. решава да продължи своето образование и става част от магистърската програма по „Дигитални изкуства“ в Национална Художествена Академия гр.София, където успешно се дипломира в средата на 2019 година.

От септември 2018 г. до февруари 2019г. специализира в студиото по“ Нови Медии“ в Академията за изящни изкуства  в гр. Прага, Чехия, където е част от международната програма „Еразъм“.

Още по време на обучението в  НАТФИЗ „Кр.Сарафов“, тя започва да работи активно в различни театрални и кино проекти, а след завършването на Бакалавърската си степен продъжава да работи в сферата на сценичния и екранния дизайн. От тогава до сега има над 17 представления като сценограф и костюмограф в някои от водещите театри в страната. Успешно реализира театрални представления в екип с режисьори, като Пламен Марков, Василена Попилиева, Стоян Радев Ге.К, Васил Дуев, Василена Радева, Крис Шарков, Костадин Бандутов, Петринел Гочев и др.

Художник е на множество телевизионни и кино проекти и музикални клипове. Част е от различни театрални изложби и конкурси както у нас, така и в чужбина.

През 2015г. е номинирана за наградите „Икар“ в категория „Дебют“ за представленията „Албена“ от Йордан Йовков, /режисьор Василена Попилиева/, Драматичен Театър „Рачо Стоянов“ гр.  Габрово, и за „Всичко наопаки или наопаки е всичко“ от Ж.Б.Молиер,  /режисьор Пламен Марков/, Драматичен Театър „Стоян Бъчваров“ гр.Варна.

По време на обучението си в  магистърската програма „Дигитални изкуства“ към Национална Художествена Академия, Даниела участва в общите годишни изложби на специалността.Също така взима участие в някоко изложби за видео арт и пърформанс арт в гр.Прага/Чехия , по време на обучението й по програма „Еразъм“.