Джулиан Скордато е композитор, мултимедиен художник и технолог. Завършва композиция и електронна музика в Консерваторията на Венеция и магистратура по звуково изкуство в университета в Барселона. Член-съосновател на Ансамбъл за лаптопи Arazzi, докато е бил научен сътрудник в SaMPL - Лаборатория за обработка на звук и музика, Падуа. Като музикален технолог, Скордато представя резултати, свързани с интерактивни системи за изпълнение и графични инструменти за нотация в конференции и лекции. Работил е като професор по електронна музика в консерваториите в Бреша и Салерно, а понастоящем е председател на катедрата по Електроакустична музика и композиция в Консерваторията в Кунео, Италия.

Неговите електроакустични и аудиовизуални произведения са представяни на международни фестивали и институции, включително Биеналето във Венеция, Институт за съвременно изкуство (Лондон), Centre de Cultura Contemporània , Барселона, Квадрианале за дизайн и пространство, Прага, Институт Сервантес (Рио де Жанейро), Gaudeamus Music Week (Утрехт), Център за съвременно изкуство (Глазгоу), Sonorities Festival (Белфаст), Международен фестивал на компютърната музика в Сеул, Дни на изкуството и науката (Bourges), Биенале Кочи-Музирис, Център за компютърни изследвания в музиката и Акустика (Станфорд), Изследователски център за съвременна музика (Атина), Център за изкуство и медии ZKM Карлсруе, Научна общност Spektrum Art Science (Берлин) и Електроакустичен музикален фестивал в Ню Йорк. Музиката му е излъчвана от Radio UNAM, NAISA Webcast, Resonance FM, RAI Radio3, RadioCemat, Radio Papesse, RadioCona, Radiophrenia, Radio Gracia, Radio Circulo и други станции. Резултатите му са публикувани от Ars Publica и Taukay Edizioni Musicali....

 

Проучване за космически град, 7 ', 2018, Италия

 

 „Проучването за космически град“ е вдъхновено от утопично градско предложение, изложено от композитора и архитекта Янис Ксенакис в есе, озаглавено „La Ville Cosmique“ (1965).

Като опит да се свърже компютърната графика с формирането на звука, структурите, характеризиращи утопичния град, са проектирани с помощта на суперквадратични криви - вместо хиперболични параболоиди, както при Ксенакис - които могат да опишат разумни вариации както на амплитудата, така и на височината. Стойностите на параметрите, извлечени от сгради и пътеки, се използват за обработка на звукови материали от неидентифицирани радиопредавания, приемани по целия свят. В графичното изображение всяка сграда предава специфичен радио сигнал, чието качество и интензивност зависят от позицията на курсора, също смущаваща другите източници на звук. Вместо това пътищата на земата определят мезо- и макроформалното артикулиране на аудиовизуалната творба, както и пространствеността на обработените аудио сигнали.

 

www.julianscordato.com